houtworm

Direct op zoek naar een ongediertebestrijder? Vul hieronder de 4 cijfers van uw postcode in en Bel Direct!

De houtworm is een minder bekende ondiersoort, ook is het niet een soort ondier, maar zijn houtwormen over het algemeen larven van houtkevers, en hierbinnen heb je ook nog verschillende soorten. Wij zullen specifiek gaan kijken naar de larven van de gewone houtkever, deze komt dan ook het meeste voor.

Uiterlijke kenmerken

De gewone houtkever wordt maar 3mm tot 4mm lang, en dit is een een van zijn voordelen, want hierdoor kun jij hem niet vinden. De kevers zijn bruin van kleur en hebben een licht behaard schild met verschillende rijen putjes. Over de kop zit een halsschild, waarop zich ook een knobbel bevindt. De larven van de gewone houtkever, de gevreesde houtwormen, zijn zo klein dat ze amper te zien zijn. Ze zijn wit, hebben een lichaam in de vorm van een C en zijn ook slechts 6mm lang.

Leefwijze

De gewone houtkever leeft in en voedt zich van kurkdroog hout, ook zitten ze nooit in bewerkt hout maar alleen onbewerkt hout. Hier maken ze allerlei gangen in, en leggen ze uiteindelijk ook hun eitjes in.

Voortplanting

De vrouwtjes van de gewone houtkever leggen wel 20 tot 40 eitjes in een stuk hout, en hier komen vervolgens de larven uit, wie de houtwormen zijn. Vrouwtjes hebben bij het leggen van hun eitjes een voorkeur voor beschadigd hout, om de eitjes zo te beschermen tegen natuurlijke vijanden. Deze larven hebben wel 2 tot 3 jaar nodig voordat ze volgroeid zijn en tot die tijd graven zij lange en onregelmatige gangen in een stuk hout. Na deze 2 tot 3 jaar zullen de larven verpoppen en worden het houtkevers.  Deze houtwormen produceren tijdens hun ontwikkeling een zaagsel wat ook wel boormeel genoemd wordt. Dit boormeel is wit, korrelig en heeft ook deeltjes die op sigaar lijken erin zitten. Wanneer de larven ontpopt zijn zullen ze het hout verlaten door een uitvliegopening, die maar 1 tot 2mm is. Hieraan is de gewone houtkever ook te herkennen, aangezien uitvliegopeningen van alle andere kevers groter zijn. Wanneer je dus inderdaad boormeel door kleine uitvliegopeningen naar buiten ziet komen dan heb jij houtwormen in jouw meubelstuk. Houtwormen hebben over het algemeen een voorkeur voor zachthout, vooral splinthout is vaak de klos.

Verspreiding en leefgebied

De gewone houtkever leeft zoals je wel gemerkt hebt in hout, en dan alleen onbewerkt hout. Wanneer je dus een houten meubelstuk hebt dat onbewerkt is loop je het risico op houtwormen. Ook heeft de gewone houtkever zich over de gehele wereld verspreid, hij komt nu voor in Europa, Azië, Noord-Amerika en zelfs Australië.

Natuurlijke vijanden

Er zijn geen specifieke natuurlijke vijanden van de houtkever bekend, maar de larven zullen over het algemeen wel aangevallen worden door vijandige insecten die het hout binnenvallen.

Bestrijding

Wanneer je inderdaad merkt dat jouw meubelstuk uitvliegopeningen bevat en er boormeel uitkomt dan is het tijd voor de bestrijding. Wanneer er hout is aangetast door deze houtwormen dan is het verstandig om dit hout meteen bij het grofvuil te zetten om op die manier verspreiding te voorkomen. Als er een groter deel van het huis is aangetast dan is het slimste om een professionele bestrijder in te schakelen, anders kan dit een groot probleem zijn.